Vyhledat

ČÍM SE ZAHŘÁT V ZIMNÍM TOSKÁNSKU

Věřte tomu nebo ne, ale i v Itálii je v zimě – no pěkná zima! A to dokonce i v našem středním Toskánsku. Věděli jste, že se dá lyžovat dokonce až na jižní Sicílii? V Toskánsku máme taky sněžné vrcholky a třeba v takovém Abetone je doteď několik lyžařských středisek, kluziště a pohádková zamrzlá jezera. O mém výletě tam si můžete přečíst v jednom z mých starších článků přímo TADY.


Ale pojďme k věci. A tou je toskánská kuchyně během zimních měsíců. Jak vypadá? Čím se v Toscana v tomto období nejlépe, a navíc i chutně zahřát? Čtěte mé tipy níže.

Allora iniziamo/pojďme tedy na to!


POLÉVKY A TOSKÁNCI

Víte, ve většině Itálii, a v Toskánsku tomu není jinak, je mezi podzimem a jarem pěkná kosa! Ani náhodou tu pořád nechodíme v tričkách a šortkách, ba ani svetr vám na zimní období nevystačí. Teploty v Toscana sice nejdou moc často pod nulu, ale zato ta vlhkost vám to vynahradí, milí amici! Vleze vám až za límec, přímo do morku kostí. To ani nemluvím o tom, jak vymrzlé ty staré toskánské baráky jsou. Takže suma sumárum – většinu času je mi teď momentálně větší zima spíše v Itálii, než doma na Moravě :D.


A čím lepším se zahřát než skvělým jídlem? Dnes začneme polévkami – v Itálii zvané ZUPPE. Setkáte se tu i s VELLUTATE a CREME, což jsou polévky jemné a krémové. Ale ty husté, plné luštěnin, cereálií, sezónní zeleniny a často i s těstovinou jsou to pravé ořechové. Pardon – toskánské 😁.


Většinou jde o hutné polévky, které kromě toho, že krásně zahřejí, tak i vyživí tělo. Tyto ZUPPE jsou nutričně velmi bohaté – z luštěnin vedou různé druhy FAGIOLI/fazole, CECI/cizrna, ale také LENTICCHIE/čočka. V poslední době zažívá boom i ta červená.


Co se týče zeleniny, v zimním období nejvíce jedou různé typy brokolice, CAVOLFIORI/květáků, CAVOLI/zelí a kapusty. Obzvláště oblíbené je tu CAVOLO NERO. Kapusta, které má dlouhé, pevné listy tmavě zelené barvy. Používá se mimo jiné na nejznámější toskánskou polévku RIBOLLITA.


Jednu takovou sytou a výbornou polévku si můžete připravit podle staršího receptu, který pro nás nasdílel můj italský amico, šéfkuchař Marco. Pokrm je sice z Napoli, ale v Toscana jej děláme velmi podobně.

RECEPT I S ČLÁNKEM NAJDETE TU, carissimi


TAK CO S TĚMI DIVOČÁKY?


Vegetariáni a vegani prominou, ale v Toskánsku se to bez masa moc dobře neobejde. A to i co se divoké zvěři týče, jako jsou např. CINGHIALI/divočáci. Jsou tu poměrně přemnožení – kdo mě sledoval na sítích už tohle léto, pár vtipných historek jsem se setkání s divočáky sdílela 😊.


Každopádně i právě proto, že jich je tu tolik, tak Toskánci jejich maso v zimních měsících hojně využívají. A to ve všech možných formách. Mé nejoblíbenější a taky nejznámější zpracování je opět to s PASTOU. Široké nudle TAGLIATELLE, či ještě lépe PAPPARDELLE, se servírují se sytou a voňavou omáčkou právě z divočáka. V italštině – PAPPARDELLE AL CINGHIALE!


Omáčka je připravována na základu z mrkve, cibule a celeru, nechybí rajčata, červené víno a místní bylinky. Mezi nejznámější jistě patří ROSMARINO, TIMO a SALVIA – rozmarýn, tymián a šalvěj.


Maso z CINGHIALE se využívá i na různé guláše a steaky, a pokud do Toskánska právě v tomto období zabloudíte, vřele doporučuju dát jednomu z těchto pokrmů šanci.


GULÁŠ TROŠKU JINAK

Jak už jsem zmínila o pár řádků výše, i v Toskánsku, ba celé Itálii, najdete něco jako náš guláš. Můžete jej najít pod různými druhy pojmenování – SPEZZATINO, STRACOTTO nebo např. PEPOSO TOSCANO. Tento rádoby guláš z hovězího je ikonou klasické toskánské kuchyně a v mojí kuchařce na něj najdete kompletní recept. Přímo QUA. 😊

Základem je tedy maso, VINO ROSSO/červené víno, kořenová zelenina, místní bylinky a zejména PEPE/pepř. V tom je v něj opravdu dostatek. Ostatně od pepře tento gulášek také získal své jméno.

Ani náhodou ale jako přílohu neočekávejte knedlíky nebo ňoky. Gnocchi patří mezi PRIMI PIATTI jako těstoviny. No a knedlíky, tak ty tu ani neznají 😋. Klasickou přílohou je čerstvý toskánský chléb, popř. uvařené fazole.


Ať si vyberete sytou polévku, těstoviny s divočákem nebo guláš na pepři – jsem si jistá, že ani jedním neprohloupíte. Ke všemu se skvěle hodí sklenka červeného CHIANTI, která váš italský gastro zážitek vynese do výšin!


Přeji BUON APPETITO, pokud právě obědváte 😁!


Vaše Míša z Italského Snu


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše