Blíží se Velikonoční svátky, a tak jsem si řekla, že vám dnes trošku představím ty italské. Spíše se tedy podíváme na to, jaké hlavní rozdíly jsou mezi slavením v Česku a v Itálii 😊. Věřte, že Italové na některé naše tradice pohlíží poměrně.. mno skoupě!
Švihají Italiani jejich ženy pomlázkou? Zdobí vajíčka a pečou mazance? Tohle všechno i mnohem více najdete na řádcích níže!
INIZIAMO/začínáme!
Jak vypadají italské velikonoční kraslice
Věděli jste, že malování vajíček a tvorba velikonočních kraslic vlastně pochází od Italů? Vajíčka barvili už staří Římané a těsné spojení má tahle tradice i s křesťanstvím. Barvení vajíček má údajně na svědomí Máří Magdaléna.
Jsou dvě verze:
Máří Magdalena se v té první vydala ke hrobu Ježíše Krista, aby přinesla natvrdo uvařená vejce modlícím věřícím. Jakmile vajíčka uložila do prázdného hrobu, zčervenala!
Další legenda praví, že Máří Magdaléna po nanebevstoupení Krista zašla za římským císařem, aby mu tuhle novinku oznámila. Císaři se to ovšem moc nelíbilo, vzal do ruky vejce a povídá: „To je pravda, stejně jako je pravda, že tohle vejce je červené!“ Jakmile to vyslovil, vejce se zbarvilo do červena!
Je to docela ironie, ale barvení vajíček v dnešní Itálii poměrně vymizelo. Stále se najde pár rodin, kde s dětmi před svátky kraslice barví, ale popularitu tu mají zejména KRASLICE ČOKOLÁDOVÉ!
UOVO DI PASQUA aneb čokoládová kraslice
Velikonoce se řeknou PASQUA a velikonoční kraslice jednoduše UOVO DI PASQUA. Pokud se budete od cca března vyskytovat v Itálii, všimněte si tu obrovských vajec z čokolády. Bylo by docela těžké si jich nevšimnout, jelikož jsou všude!
Najdete je v supermarketech, místních pasticceriích i barech. Čokoládové kraslice se vyrábí různých velikostí, a nabídka je rozmanitá i co se týče druhů čokolády nebo náplně. A náplní teď nemyslím jen další sladký krém, ale SORPRESA/překvapení!
Jelikož jsou UOVA DI PASQUA určeny hlavně pro děti, uvnitř se obvykle nachází menší hračka, stavebnice či další pralinky a čokoládičky.
Vyšlehání pomlázkou v Itálii nečekejte
Když jsem mému Italovi a jeho rodině poprvé řekla, jak to u nás na Velikonoční pondělí chodí, nevycházeli z údivu. „Takže ty mi chceš říct, že ráno u vás zazvoní mužské osazenstvo, dá vám na zadek a vy ho za to pak ještě odměníte kraslicí či chlebíčkem? To nechápu!“
Nj, milý Marco. Jiný kraj, jiný mrav. Doteď tento zvyk nechápe stejně tak jako naše lovení kapra ve vaně před Vánoci 😄.
Jelikož jde o křesťanský svátek, Italové na oslavy Velikonoc dodržují tradice jako mše v kostele, postění se před svátky atp.
Co naše Velikonoce ovšem spojuje jsou symboly vajíček, květin, králíčků, kuřátek a především jídlo! To jste asi nečekali co, že Italové si to zase užijí hlavně hodováním 😄!
A co tedy jí?
Italský mazanec nesmí chybět
Jak už víte, Italové jsou národem, který miluje jídlo, víno, ženy a zpěv 😊😁. Podle mě si to drží ještě od starých Římanů, kteří byli svými bankety proslavení! Více o tomto tématu najdete na mém Instagramu, přímo v příspěvku QUA.
Stravování je pro Italiani obřadem a nejinak tomu je během PASQUA. Najdete tu něco dokonce i velmi podobnému našemu mazanci. Moučník, který se jmenuje COLOMBA, 🕊 do překladu holubička, na Velikonoce v italské domácnosti nesmí chybět stejně jako PANETTONE či PANDORO na Vánoce.
Kynutý velikonoční moučník je velmi podobný PANETTONE, na jehož popud také vznikl.
Lombardská firma Motta nechtěla péct jen na Vánoce, a tak v 30. letech vznikla velikonoční holubice COLOMBA. Typicky je plněna i zdobena kusy mandlí a cukrovými hoblinkami.
Další italské velikonoční dobroty
Nejen ze sladkých kraslic a moučníků může být Ital živ, pravda? Vypsat vám všechny typické italské velikonoční pokrmy by bylo opravdu na dlouho. Každý region má totiž tak trošku své tradice a od toho se odvíjí i výtvory v kuchyni.
V globále si ale na italské Velikonoce pochutnají hlavně milovnicí jehněčího a kůzlečího masa. To se tady upravuje na různé způsoby:
COSTOLETTE DI AGNELLO FRITTE/smažená jehněčí žebírka,
AGNELLO CON PATATE AL FORNO/pečené jehněčí s bramborami,
SPEZZATINO DI AGNELLO/jehněčí guláš…
Nemusí se bát ani ti, kterým tento druh masa nevoní. Italové hojně upravují také vepřové, telecí či králičí maso, a i tady jedou vajíčka ve všech podobách.
A co DOLCE/sladké?
Na jihu Itálie jsou extrémně oblíbené různé kynuté koláče a věnce, tzv. TORTE PASQUALINE. Některé se bohatě zdobí celými vejci, často rovnou ve skořápce! Ve sladké verzi se hojně používá linecké těsto a pečou se koláče typu CROSTATA. Oblíbené náplně jsou se sýrem Ricotta nebo s vanilkovým Crema Pasticcera, jež se provoní pomerančem, citrónem či dalším ovocem ♥.
Je toho opravdu spousta, co se v Itálií na Velikonoce konzumuje a jak vidíte, něco se s tím naším českým stravováním shoduje 😊.
Na závěr s vámi ještě sdílím sladký recept, abyste věděli, jak Italiani typicky všechna ta vajíčka po Velikonocích spotřebovávají a že život v Itálii není jen o TIRAMISÚ 😊. Recept najdete přímo QUA.
Užívejte jedné z nejkrásnějších sezón roku, amici a těším se na vás v příštím článku.
Míša z Italského Snu
🌞
Comments