Podzim je v plné parádě už i tady v Toscana a to se nabízí zase nové a vynikající suroviny i pokrmy, které je třeba ochutnat. To je jedna z věcí, které na italské kuchyni miluji nejvíce – SEZÓNNOST.
V lednu nechodíme na jahody a v květnu zase nejdeme hlavou proti zdi, pokud neseženeme nový olej nebo kaštany. Je třeba respektovat přírodu a o to více se nám to potom v kuchyni vyplatí 😊. A tak dnešní článek bude patřit 3 mým nejoblíbenějším podzimním toskánským chuťovkám.
INIZIAMO/začínáme!
LE CASTAGNE/KAŠTANY
Taky tak milujete poklady lesa – kaštany? U nás je zbožňuje i Ivo – náš 4letý Rotwik ♥. Konec podzimu i zimní období patří v Toskánsku právě CASTAGNE, které se v tradiční toskánské kuchyni používají docela dost.
Klasikou jsou samozřejmě ty pečené v troubě nebo v obrovských pánvích, s kterými se obvykle setkáte na různých podzimních slavnostech. Dokonce samy CASTAGNE mají své FIERY/slavnosti a vedle nich jsou tu velmi oblíbené i MARRONI. Bratranci kaštanů se po upečení lépe čistí, jsou větší, kulatější a také jsou více křupavé a sladší.
Proto se často využívají zejména v PASTICCERII/cukrářství. A to na krémy, marron glacé, ale dokonce i do risotti.
Z CASTAGNE se dělá i mouka, která se používala už ve staré CUCINA POVERA/chudé kuchyni a má úžasné nutriční hodnoty. Tradiční chudá kuchyně dává základ i kuchyni nynější. Ale o tom zase někdy jindy. Z kaštanové mouky se dělá chléb, typický toskánský koláč CASTAGNACCIO– recept na něj najdete přímo QUA/tady.
CASTAGNE se hojně používají i na různé krémy, slané koláče a pyré.
OLIO NUOVO-NOVELLO
Nový olivový olej je něco, co byste v tomto období po vaší cestě Toskánskem rozhodně neměli minout! Koncem října až počátkem listopadu se Toskánsko rozveselí slavnostmi, kde můžete tuhle lokální delikatesu nejen ochutnat, ale samozřejmě si lahvinku i koupit.
Můžete si tu dokonce vedle degustace vína zajít i na degustaci nového oliváče.
Říká se mu tady tekuté zlato nebo také král podzimního stolu – RÉ DELLA TAVOLA. Nejlepší je si jej vychutnat za studena, aby neztratil své úžasné nutriční hodnoty a chuť. Na smažení opravdu vhodný není a jde o nezdravější formu olivového oleje.
Vydržet vám při správném skladování může od listopadu až do února a je charakteristický svou jasně zelenou barvou, pronikavou vůní a jemně štiplavou chutí na jazyku. Není filtrovaný, takže je plný vitamínu E a látek, které chrání mimo jiné naše srdíčko i cévy 😊. A to se vyplatí!
PORCINI
Sí, i v Toscana se hojně a s radostí chodí na houby. A víte, co jsou PORCINI? No přeci naše české hříbky!
Houbaření mají Toskánci i Italové v dalších regionech – pozor, ne všech, velmi rádi. Je potřeba ovšem houbařského lístku a pokud by vás v lese chytli s košíkem plným hub a bez oprávnění, donesete si domů leda tak nějakou tu pokutu. Jiný kraj, jiný mrav, nj 😊.
Každopádně co TOSCANI/Toskánci milují ještě víc, než na houby chodit, tak to je je připravovat a jíst! PORCINI tu teď najdete na každém kroku a každá druhá TRATTORIA voní na kilometry po hříbcích.
Nejčastěji je přidávají jen tak jednoduše podušené na oleji, se solí a pepřem na hovězí steaky, do risotti nebo i s pastou.
Vždy jde ovšem o velmi jednoduché kombinace – OLIO, SALE, PEPE, maximálně nějaká ta bylinka. V jednoduchosti je krása – což je dalším důležitým znakem CUCINA TOSCANA/ITALIANA.
A to je pro dnešek vše, amici! Doufám, že se vám představení toskánských podzimních lahůdek líbilo a uděláte si dnes doma něco dobrého, co vás zahřeje a potěší na chuti i na duši. Příště mám pro vás super recept italiano, tak zůstaňte na přijímačích a dejte vědět, co byste si dali!
Un bacione,
vaše Míša z Italského Snu
🌞
Comments