Bylinky se můžou zdát ve vaření jako drobnost, ale pro mne to je třešinka na dortu, která dodá jídlu ten správný nezapomenutelný šmrnc. A pokud můžu, sáhnu vždycky po těch čerstvých na balkóně nebo na zahrádce...
Poradím vám, jaké bylinky kde použít, aby se chutě hezky zvýraznily.
TYMIÁN
je moje jednička. O prvenství sice bojuje s bazalkou, ale rozhodující body nasbírá v trvanlivosti. Vhodný je na všechny druhy zeleniny jako cuketa, lilek, papriky, ale i k pečené kořenové zelenině. Hodí se na ryby nebo kuřecí maso.
BAZALKA
je úžasná do salátů a všude, kde jsou rajčata a to jak syrová, tak vařená, do ratatouille, ke krevetám. Bohužel nežijeme v krajích, kde dorůstá výšky 40cm a většinou dlouho nevydrží...
ROZMARÝN
je vhodný hlavně při pečení červeného masa, ale krásně se hodí i na pečenou zeleninu, ať až tu letní, nebo zimní.
ESTRAGON
je ta správná volba na králíka, kuře nebo rybu. Tahle bylinka není moc známá, ale opravdu stojí za to. Doporučuji smíchat s dijonskou hořčicí a maso péct potřené touto směsí. Můžete ji také přidat do salátů nebo k vajíčkům.
OREGÁNO
tvoří spolu s rozmarýnem, tymiánem a bazalkou směs provensálské koření. Krásně doplní tymián a bazalku ve všech letních zeleninových pokrmech. Doporučuji přidat i do marinády masa na grilovačku. A samozřejmě na pizzu ☺.
ŠALVĚJ
se hodí na pečená červená masa nebo ji můžete zamíchat do zakysanky a potřít s ní plátky lilků a cukety. Na šalvějový čaj se nesmí zapomenout při kašli.
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
je moje favoritka a mám ji mnohem radši než kudrnku. Hodí se prakticky všude. Výborná je nadrobno nasekaná do salátu, třeba i ve větším množství s rajčaty a fetou, hodí se do polévek, do omáček.
A na závěr trojkombinace BOUQUET GARNI aneb bobkový list, petržel a tymián. Tu doporučuji do polévek nebo omáček, kdy se maso dlouho vaří se zeleninou a vínem.
Ideální je tyhle 3 bylinky svázat nití dohromady nebo je zabalit do fáče a na konci vaření je vytáhnout, aby se vám na talíři nepletli (jak říká můj syn: Mami, stromečky nejím ☺).
Dejte mi vědět, jaké bylinky máte nejraději ❤️
Comments