ITALSKÝ RODINÝ POKLAD - CAPONATA
Caponata je typický recept pocházející ze Sardinie a platí pro něj, stejně jako u nás pro svíčkovou, nebo ve Francii pro Ratatouille, že každá rodina má svůj recept. Můžete tedy najít různé variace, například místo černých oliv zelené, s paprikami nebo cuketou, s piniovými oříšky…
Základem je ale vždy lilek, celer, rajčata a kapary – ty najdete v receptu vždycky – se zbytkem můžete improvizovat. Já vám představuji náš recept, který přinesl do rodinné kuchyně můj brácha.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?
3 tyčky řapíkatého celeru
1 lilek
6 středně velkých rajčat
Česnek 4 stroužky
Černé olivy – hrnek – bez pecek
Kapary – 4 lžíce
Vinný ocet – 1 lžička
Bazalka
JAK NA TO?
Cibuli nakrájejte na drobno, řapíkatý celer na plátky, zbylou zeleninu na drobné kostičky
Dejte opékat cibuli a celer na pánvi na lžíci oleje.
Po pár minutách přidejte na kousky nakrájený lilek a opékejte, dokud lehce nechytí barvu.
Poté přidejte nakrájený česnek, olivy rozkrojené na půlky a kapary.
Chvilku restujte a poté přisypte nakrájená rajčata.
Duste na středním ohni cca 15 minut. Potom opepřete a osolte, přidejte nasekanou listovou petržel a lžičku vinného octa.
CO K TOMU?
Zkuste třeba steak s jogurtovo-kaparovou omáčkou.
Steak z roštěné potřete olejem, opepřete a posypte nasekaným rozmarýnem. Doporučuji nechat marinovat, aby maso hezky zkřehlo, ale pokud jste si jisti dobrou kvalitou masa, můžete jít rovnou na to. Opečte maso na rozpálené pánvi cca 1,5 minuty z každé strany (podle tloušťky steaku a požadavků na propečení – pokud máte radši více udělané maso, klidně čas prodlužte na dvojnásobek). Po opečení nechte maso 4 min odpočnout pod alobalem.
Jogurtová omáčka
Do bílého řeckého jogurtu nasekejte 2 lžíce kaparů, přidejte bazalku a dochuťte solí a pepřem
Přeji dobrou chuť
☺
Monča