top of page

KOUZLO FRANCOUSZKÝCH PALAČINEK

Chcete vědět, v čem tkví kouzlo francouzských palačinek?



Vezměme to postupně:


Francouzské palačinky jsou dva druhy: sladké, těm se říká crêpes, a slané neboli galettes.

Toto rozdělení ale není dogma, pokud si uděláte crêpes se sýrem a galletes s cukrem, nikdo vám za to uši neutrhne. Další rozdíl je totiž v ingrediencích, crêpes se dělají stejně jako naše palačinky z pšeničné mouky, galettes z pohankové.

Galettes i crêpes jsou bretaňská specialita a proto se na nich nešetří další hvězdou z této nejzápadnější části Evropy – a to je máslo. Ideálně samozřejmě máslo slané.


RECEPT NA GALETTE
  • 350 g pohankové mouky

  • 0,8 l vody

  • Špetka soli

  • 1 vejce

Co je důležité při přípravě těsta? Nesmí vám vzniknout žmolky! Palačinky se totiž dělají velmi tenké a sebemenší žmolek začne těsto trhat. Nejprve si prosejte mouku do mísy, přidejte sůl a vodu přilévejte po malých dávkách a vždy řádně metlou promíchejte. Vajíčko se přidává až na konec, a pokud ho vynecháte, nic vážného se nestane, má spíš funkci dobarvení pečené galette a také se palačinka při pečení tolik nelepí. Těsto je dobré před použitím nechat nějakou dobu (klidně 2 hodinky) odpočinout.


Náplň galette je naprosto na vaší představivosti. Jediné co „nesmíte“ vynechat je výše zmiňované máslo. Nejdříve tedy na másle opečete jednu stranu, potom palačinku otočíte a přidáte vše, na co máte chuť. Pozor, ať nedopadnete jako pejsek a kočička, když vařily dort.


Někdy méně znamená více. Tři základní ingredience jsou strouhaný sýr (zvolte dobrou kvalitu, například Ementál, vyplatí se vám to na talíři), šunka a vajíčko. To je sázka na jistotu, kterou můžete různě kombinovat. Když rozklepnete na palačinku vajíčko, hezky jeho bílek rozprostřete, ať se vám co nejdříve udělá. Přidejte ještě 2 malé kousky másla a galette můžete začít skládat, ideálně na čtvrtinu. A opatrně s ní na talíř.



Pokud půjdete do sladké varianty, můj tajný tip na božskou crêpes je cukr, máslo a pár kapek citrónu. Ochutnejte a uvidíte sami.

RECEPT NA CRÊPES
  • 250 g hladké mouky

  • 50 g rozpuštěného másla

  • 5dcl mléka

  • 1 dcl vody

  • 4 rozšlehaná vejce

  • 2 lžíce cukru

  • Špetka soli

Nejdříve smíchejte suché ingredience – mouku, cukr a sůl. Potom přidávejte po malých dávkách mléko a vodu dobře míchejte. Na závěr, stejně jako u galettes, přijdou vajíčka a rozpuštěné máslo. Těsto nechte odpočinout spíše v lednici.


A samozřejmě platí – stejně jako u našich palačinek – první se prostě nikdy nepovede ☺. Tak se nenechte odradit!


Další recepty z francouzské kuchyně najdete také v mé kuchařce Zeleninové příběhy nebo na mém blogu

Monča

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page