Chcete vědět, v čem tkví kouzlo francouzských palačinek?

Vezměme to postupně:
Francouzské palačinky jsou dva druhy: sladké, těm se říká crêpes, a slané neboli galettes.
Toto rozdělení ale není dogma, pokud si uděláte crêpes se sýrem a galletes s cukrem, nikdo vám za to uši neutrhne. Další rozdíl je totiž v ingrediencích, crêpes se dělají stejně jako naše palačinky z pšeničné mouky, galettes z pohankové.
Galettes i crêpes jsou bretaňská specialita a proto se na nich nešetří další hvězdou z této nejzápadnější části Evropy – a to je máslo. Ideálně samozřejmě máslo slané.
RECEPT NA GALETTE
350 g pohankové mouky
0,8 l vody
Špetka soli
1 vejce
Co je důležité při přípravě těsta? Nesmí vám vzniknout žmolky! Palačinky se totiž dělají velmi tenké a sebemenší žmolek začne těsto trhat. Nejprve si prosejte mouku do mísy, přidejte sůl a vodu přilévejte po malých dávkách a vždy řádně metlou promíchejte. Vajíčko se přidává až na konec, a pokud ho vynecháte, nic vážného se nestane, má spíš funkci dobarvení pečené galette a také se palačinka při pečení tolik nelepí. Těsto je dobré před použitím nechat nějakou dobu (klidně 2 hodinky) odpočinout.
Náplň galette je naprosto na vaší představivosti. Jediné co „nesmíte“ vynechat je výše zmiňované máslo. Nejdříve tedy na másle opečete jednu stranu, potom palačinku otočíte a přidáte vše, na co máte chuť. Pozor, ať nedopadnete jako pejsek a kočička, když vařily dort.
Někdy méně znamená více. Tři základní ingredience jsou strouhaný sýr (zvolte dobrou kvalitu, například Ementál, vyplatí se vám to na talíři), šunka a vajíčko. To je sázka na jistotu, kterou můžete různě kombinovat. Když rozklepnete na palačinku vajíčko, hezky jeho bílek rozprostřete, ať se vám co nejdříve udělá. Přidejte ještě 2 malé kousky másla a galette můžete začít skládat, ideálně na čtvrtinu. A opatrně s ní na talíř.

Pokud půjdete do sladké varianty, můj tajný tip na božskou crêpes je cukr, máslo a pár kapek citrónu. Ochutnejte a uvidíte sami.
RECEPT NA CRÊPES
250 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
5dcl mléka
1 dcl vody
4 rozšlehaná vejce
2 lžíce cukru
Špetka soli
Nejdříve smíchejte suché ingredience – mouku, cukr a sůl. Potom přidávejte po malých dávkách mléko a vodu dobře míchejte. Na závěr, stejně jako u galettes, přijdou vajíčka a rozpuštěné máslo. Těsto nechte odpočinout spíše v lednici.
A samozřejmě platí – stejně jako u našich palačinek – první se prostě nikdy nepovede ☺. Tak se nenechte odradit!
Další recepty z francouzské kuchyně najdete také v mé kuchařce Zeleninové příběhy nebo na mém blogu
Monča
コメント