Óóó mrkev, vděčná to zelenina, kterou máme doma v zimě i v létě a můžeme ji připravovat tolika různými způsoby.
Mrkev mě fascinuje, v kolika různých formách ji můžeme vychutnávat – nakrájenou na kolečka v omáčce nebo na tlusté špalíčky se zálivkou k aperitivu. Nastrouhanou na nudličky jullienne do salátu nebo nakrájenou na tyčinky na restování. Najemno ji můžeme nastrouhat i do buchty.
Mojí nejoblíbenější formou je mrkev nakrájená škrabkou na dlouhé plátky, ať už teplá nebo studená do salátu. Zachová si tak svoji křupavost a je to i zajímavá obměna.
Nejhorší zeleninový zážitek mého dětství byla pravděpodobně rozvařená mrkev a rozblebtané zelené fazole s bílou omáčkou z jídelny ve školce. Rosolovité tlusté maso jsem před pohledy přísné paní učitelky schovávala do kapsiček své silonové zástěrky (k velkému potěšení mé maminky), ale s tou mrkví jsem si opravdu nevěděla rady…
No a dnes musím říct, že právě mrkev patří mezi mé nejoblíbenější zeleniny.
Mezi další výhody mrkve patří to, že dlouho vydrží, seženete ji všude a opravdu moc nestojí.
A ještě k tomu je zdravá! To, že je mrkev dobrá na oči, víme. Ale pomáhá i na únavu nebo proti průjmu.
PROSTĚ BOMBA ☺
Recepty z mrkve najdete ve všech mých kuchařkách. Minikuchařky Polífkovník a Salátníček si dokonce můžete stáhnout zdarma na www.monikaeberhard.cz
S láskou
Comments