Francouzské koláče, tzv. quiche jsou už u nás docela známé. Flamiche se od quiche liší tím, že je i nahoře přikrytý listovým těstem. My mu doma říkáme koláč s komínkem, který se vytvoří při pečení uprostřed, aby jím vycházela pára.

CO BUDETE POTŘEBOVAT
250 g listového těsta
500g pórku
250 g zakysané smetany
3 žloutky + 1 žloutek na potření
50 g másla
Muškátový oříšek, sůl, pepř
JAK NA TO
Pórky omyjte, odřízněte tmavě zelenou část a zbytek nakrájejte na kolečka.
Na pánvičce na másle osmahněte nakrájený pórek, osolte, opepřete a cca 5 min míchejte, dokud pórek nechytne trochu barvu.
Přidejte 5 cl (větší panák) vody, přikryjte a nechte na mírném ohni vařit cca 30 min, dokud není pórek měkký. Potom ho nechte trochu vychladnout.
Těsto rozdělte na dvě části v poměru 2:1 a větší část rozválejte do kruhového pekáčku tak, aby 1 cm přesahoval přes okraj. Pokud nemáte teflonovou formu, doporučuji pod těsto dát pečící papír nebo ji vymazat máslem, aby se těsto nepřichytilo. Druhou, menší část těsta, také vyválejte do kruhu.
Našlehejte 3 žloutky, přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
Smíchejte s pórky a přelijte směs na těsto. Potom jej přikryjte menším kruhem a po stranách spojte a zarolujte okraje směrem dovnitř. Vidličkou pak okraje jemně přitiskněte k sobě (pozor, ať těsto nepropíchnete).
Smíchejte zbylý žloutek se lžící vody a potřete tím vrchní část těsta a okraje.
Uprostřed těsta udělejte vařečkou díru. Kousek alobalu (nebo pečícího papíru) namotejte na vařečku a vložte do díry jako komínek.
Pečte při 180 stupních cca 40 minut.

S láskou
Comments