top of page

Recept na klasické, ovšem ani náhodou nudné RISOTTO AL PARMIGIANO

Možná jste se už setkali i s velmi podobným názvem RISO/RISOTTO ALLA PARMIGIANA. Jde o ten stejný pokrm a v zásadě se bavíme o nejzákladnějším RISOTTO, které je zároveň i tím odrazovým! Jde o tradiční RISOTTO, které má své kulinářské tradice na severu Itálie a já vám jej dnes trošku více představím, spolu i s receptem!


Prameny se tak trošku dohadují, kde Parmezánové Risotto opravdu vzniklo. Někteří mluví o severním Piemonte, ale na zřetel se bere spíše Miláno v Lombardii a město Parma v regionu Emilia-Romagna. Parma leží na hranicích s Lombardií a je městem úžasného sýru GRANA PADANO 🧀.

To se stejně tak vyrábí i v Lombardii, Piemonte a Trentino-Alto Adige.


Nebavíme se tu ale o Parmezánovém risottu?


Možná víte, že tyhle dva sýry vysoké doby zrání jsou si velmi podobné a Italiani je přímo milují. A v minulých italských dobách se na toto jemné, ale úžasně chutné RISOTTO používal právě sýr Grana! Dnes se preferuje použití Parmigiano 🧀, ale víte, jak to v Itálii je. Každý to má rád tak trošku jinak a po svém, a proto i doteď někteří kuchaři na severu Itálie raději sáhnou po GRANA PADANO.


Jisté je, že formaggio na vaše RISOTTO 🍚 🧀 by mělo být delšího zrání, ideálně 16–18 měsíců.

Jde tedy o PIATTO/pokrm LOMBARDO/EMILIANO, který obsahuje jen pár ingrediencí, je jednoduchý a rychlý na přípravu. Při jeho vaření naučíte základ, jež se vám bude hodit i do budoucna 👩🏻‍🍳!


Zrnka rýže by měla být oddělená, ale krémové konzistence. Jde o bílé RISOTTO, které si můžete při servírování dozdobit pepřem či petrželkou. Je skvělé i jen tak, samo o sobě, ale také ideální v kombinaci s:


  • TARTUFO/lanýži,

  • FUNGHI/houbami,

  • CARNE/masem

  • i VERDURE/zeleninou, jako je např. chřest, cukety, květy cuket atp....

  • GRANDI CHEF ITALIANI 👩🏻‍🍳 na ozdobení rádi používají i PESCE CRUDO/syrovou rybu, opražený parmezán nebo ACETO BALSAMICO.


Recept na RISOTTO AL PARMIGIANO


I n g r e d i e n t i X 1 persona:

  • 100 gr RISO CARNAROLI/rýže vhodná na risotto

  • 15 gr BURRO/máslo

  • 25 gr PARMIGIANO REGGIANO/parmezán popř. GRANA PADANO

  • 250 ml BRODO VEGETALE/zeleninový vývar

  • 15 gr CIPOLLA BIANCA/bílá cibule nebo šalotka

  • 1 CUCCHIAINO OLIO EVO/lžička extra panenský olivový olej

  • 25 ml VINO SECCO/suché víno

  • SALE, PEPE q. b./sůl, pepř dle chuti

P r e p a r a z i o n e:

  1. Jako první si nechte zesklovatět cibulku na rozehřátém oleji.

  2. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte cca na 3 minuty RISO na opražení, aby se zrnka obalila olejem.

  3. Na spaření poté přidejte bílé víno, které nechte vypařit a začněte přidávat horký vývar. Začněte 2 naběračkami a míchejte ve tvaru 8 nebo v jednom směru, dokud se nevypaří.

  4. Takhle pokračujte cca dalších 20/25 minut, dokud není rýže na zkus a dle vašeho gusta. ATTENZIONE, vývar musí být horký, ve stejné teplotě, jako vařící se risotto!

  5. Teplotní šok naopak potřebujete u posledního kroku. Stáhněte RISOTTO z plamene ještě mírně tekuté a proveďte závěrečnou MANTECATURU s nastrouhaným sýrem a kostky másla studeného rovnou z lednice!

  6. Na talíři můžete dozdobit dle typů výše, postrouhat dalším sýrem či vložit do košíčku z PARMIGIANO a BUON APPE ♥!

Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám toto tradiční italské RISOTTO AL PARMIGIANO chutnalo a zda vám pomohly mé dnešní tipy ☺.

Mějte se krásně,

vaše Míša z Italského Snu

🌞

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page