top of page

Retinol - zázrak pro pleť

Retinol nám zajistí mladý vzhled a zdravou pleť, je to opravdu zázrak pro naši pokožku, ale také s ním souvisí několik pravidel, které je třeba znát, než ho zařadíme do své skin care. Pojďme se na to společně podívat. :-)


Co je retinol a k čemu slouží?

Retinol je forma vitamínu A, který má pro pleť doslova zázračné účinky. :-) Patří do skupiny retinoidů, které obsahují kyselinu retinovou, což je ta účinná složka, díky které se nám dějí na pleti zázraky.


Podporuje obnovu kožních buněk a zlepšuje tvorbu elastenu a kolagenu. Toto jsou dvě důležité složky, elasten zajišťuje pružnost a kolagen pevnost pleti. Retinoidy jsou také skvělé na léčbu akné, protože zabíjí bakterie, které akné způsobují, dále snižují tvorbu mazu a redukují ucpané póry.

Mají skvělý antiage účinek, zmírňují vrásky a linky na pleti, rozjasňují pleť a mají exfoliační schopnost, díky tomu tedy podporují tvorbu kolagenu.

Zní to naprosto dokonale že? :-) V čem je tedy háček?


K používání retinoidů je třeba znát několik pravidel, díky tomu, jak velice jsou účinné, si můžete s nimi při nedbalém používání zapříčinit poškození pleti. Není čeho se bát, jen čtěte dál. :-)


Jsou citlivé na vzduch a světlo, mají riziko podráždění pleti, proto je třeba být opatrní s používáním dalších produktů k nim.

Pravidlo číslo 1:

Je velmi důležité, abyste měli již svou pravidelnou ranní a večerní péči o pleť. Zkrátka starejte se o svou pleť kvalitní a efektivní kosmetikou a pak teprve zařaďte retinoidy, pokud chcete poradit se svou péčí o pleť, tak si poslechněte můj podcast, kde jsem mluvila o základních 5 krocích k dokonalé pleti, najdete ho na Apple podcast - Female Boss, nebo mi jednoduše napište na Instagram Klarii Spin. :-)

Druhy retinoidů podle rychlosti účinku:

Dělí se podle toho, jak dokáží spolupracovat s kyselinou retinovou, tedy jak rychle dokáží účinkovat na pleti.

  1. Nejsilnější - např: kys. retinová

Působí okamžitě, jsou velmi silné a pouze na předpis.

  1. Druhá kategorie - např: retinal

Potřebuje více času k derivaci kys. retinové, tedy déle jim trvá, než je vidět účinek, ale podle studií jsou stejně silné, jako první skupina a jsou navíc antibakteriální a méně dráždivé. Opět jsou pouze na předpis.

  1. Retinol

Dostupný bez předpisu, nejvíce oblíbený v pečující kosmetice, u něj se výsledky projevují za 2-6 měsíců


Kdy s ním začít?

Já doporučuji začít s retinolem od 20. roku, pokud řešíte akné a v případě antiage efektu od 25. roku, protože od té doby se nám zpomaluje přirozená tvorba kolagenu, pleť začíná být “línější” a potřebujeme ji nakopnout. :-)


Jak už jsem psala výše, je důležité, abyste měli už danou svou péči o pleť, která obsahuje minimálně čištění a krém jako totální základ a určitě na občasné, ale pravidelné bázi masky, peelingy a třeba i nějaké to sérum. Pleť musí být na kvalitní a pravidelnou péči zvyklá.


Pokud vás zajímá, jakých 5 základních kroků je třeba k dokonalé péči, poslechněte si můj výše zmíněný podcast, odkaz zde.


Jak retinol používat?

Počítejte s tím, že si na něj pleť musí zvyknout, proto je potřeba postupovat pomalu a zbytečně to neuspěchat.



Určitě začněte s retinolem pouze večer, nechte si v péči jen základ: čištění a krém, ze začátku (min. 14dní) vynechte ostatní produkty s jinými aktivními látkami (vitamín E, vitamín C, alkohol,…) podrobněji je kombinování rozepsáno níže.

Bezpodmínečně zařaďte do péče hydratační krémy s SPF, které chrání pleť a retinol před slunečním zářením.




Začíná se produkty (ideálně séra) s malými koncentracemi rytinou, konkrétně 0,01% - 0,03% a třeba jen 2x týdně, po cca 14 dnech používejte retinol obden, po dalších cca 14 dnech každý večer atd.. Sledujte pleť a kdyžtak udělejte krok zpět, vůbec to nevadí.


Zpravidla trvá 2 měsíce, než si pleť zvykne na danou koncetraci a vytvoří si toleranci, poté můžete zvýšit na 0,04%-0,5% a maximálně se používají 2%, ale je na Vás, u jaké koncentrace zůstanete, při dlouhodobém používání můžete zařadit retinol i do své ranní skin care.


Může se objevovat loupání pleti, zarudnutí, podráždění, něco jako akné, je to normální, retinol podporuje obnovu buněk a tak se rychle čistí to, co v pleti bylo usazené, ale pokud to trvá déle než 2 měsíce tak vyhledejte dermatologa.

Nanáší se na suchou pleť!

Musí se vždy aplikovat na suchou pleť, aby se nemíchal s ostatními produkty, naneste ho v malém množství a řádně zapracujte, ideálně vmasírujte do pleti, ať se dostane kam potřebuje a udělá Vám tak dokonalou službu. :-)

Jak ho nanášet s hydratačním krémem.

  1. Pro zmírnění podráždění : hydratační krém a pak produkt s retinolem

  2. Zabránit vysušení pleti - retinol a pak hydratační krém

  3. Velmi citlivá plet: krém, retinol, krém

S čím ho můžeme kombinovat:
  • peptidy

  • ceramidy

  • niacinamidy

Zařaďte cokoli účinného v dny, kdy nepoužíváte retinol, a postupem po pár týdnech můžete zkusit kombinovat i ve stejné rutině.

S čím nepoužívat nebo být velmi opatrní:
  • s kyselinou salycilovou, v tomto spojení se zvyšuje riziko podráždění pokožky

  • s peelingem - zvyšuje se riziko podráždění, ze začátku nepoužívat vůbec a postupně dát peeling v den kdy nepoužijeme retinol

  • kyselina glykolová a všechny hydroxykyseliny - stejné jako peeling

  • Vitamín c - opatrně, nejdříve vůbec, po zvyknutí pleti na retinol používejte ráno, kdy nepoužíváte retinol. Vitamín C zvyšuje riziko podráždění pleti při kombinaci s retinolem ve stejnou dobu.

  • Retinoidy na předpis nepoužívejte radši s žádnými dalšími účinnými látkami a poraďte se se své dermatologem

  • Vyvarujte se radši látce copper peptide a hydrochinon

Na co si dát pozor:

Balení by nemělo propouštět světlo a ideální je kapátko, nebo pumpička, žádný otevřený krém v průhledném kelímku, jak jsem psala výše, retinoidy jsou citlivé na světlo.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, retinoidůem se raději vyhněte a nechte si je na později. :-)


Doporučení značek:

Nemám sice se všemi osobní zkušenost, ale na tyto značky jsem si poslechla a přečetla několik kladných recenzí s jejich produkty obsahující retinol. :-)

  • Mary Kay

  • The ordinary

  • Revolution

  • La roche posay

  • Medik8

Důležité je pamatovat na to, aby si na retinol pleť zvykla, a to trvá zhruba 2 měsíce :-)

Hlavně se nenechte odradit! :-) Ano, není to jako si “napatlat” na obličej nějakou masku z drogerky a nic neřešit, ale buďme upřímní, po ní nemůžeme čekat výsledky, po správné péči o pleť v čele s retinolem se můžeme těšit na nádhernou, zdravou a mladou pleť, a to za to stojí! :-)





28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page