Kdo by neznal a taky nemiloval Tiramisú? Italský moučník, který je proslavený po celém světě a populární nejen u milovníků italské kuchyně. A to jak díky jeho úžasné chuti, tak také poměrně jednoduché přípravě.
Na Tiramisú nepotřebujete rozžhavit troubu, ani stát u kuchyňské linky několik hodin. Původ tohoto DOLCE/dezertu je mírně nejistý, jak už to tak u italských pokrmů někdy bývá.
Jisté je, že vzniklo na severu Itálie – jestli to byl první region Veneto či Friuli Venezia Giulia ovšem už tak jisté není. Tiramisú světlo světa údajně spatřilo kolem roku 1950, takže jde o poměrně moderní dobrotu a patří mezi tzv. DOLCI AL CUCCHIAIO/dezerty na lžičku.
Věřím, že krémový dezert z mascarpone, vajíček, kávy a italských piškotů Savoiardi jste už minimálně jednou v životě ochutnali. Jak vidíte, ingrediencí je potřeba opravdu pomálu a tudíž není nutno jimi šidit. Co se týče italské kuchyně, jsem poměrně puritán, takže vám rozhodně neodsouhlasím verzi s pomazánkovým máslem a dětskými piškoty! NO, no, no, drazí amici!
Respektujme per favore italskou kuchyni, její tradice, lásku ke kvalitním ingrediencím a kouzelným chutím 😊.
Dnes bych s vámi ráda sdílela recept. Ale ne na to klasické TIRAMISÚ na lžičku. Ukážu vám, jak jej obléct do nového a stylového kabátku, a to v podobě TARTUFINI DI TIRAMISÚ – sladkých kuliček. Tyhle sladké jednotlamky oceníte nejen na Vánoce. A pokud CAFFÉ/kávu nahradíte např. uvařeným kakaem, budou moc chutnat i těm nejmenším 😊.
ALLORA INIZIAMO/takže pojďme na to!
RECEPT NA TARTUFINI DI TIRAMISÚ
INGREDIENTI na cca 30 kuliček o 15 gr:
Mascarpone 250 gr
Savoiardi 160 gr
Caffé (moka a temperatura ambiente)/silná káva z moka konvičky pokojové teploty 80 gr
Zucchero a velo/moučkový cukr 60 gr
Cacao amaro/hořké kakao q.b. – Quanto Basta – dle potřeby
PREPARAZIONE/postup:
Jako první si uvařte silnou moka kávu a nechte vychladit na pokojovou teplotu.
Mezitím si v mixéru najemno nadrťte italské piškoty Savoiardi.
V další míse si připravte Mascarpone, které jemně smíchejte s vychlazenou kávou a moučkovým cukrem.
Teď můžete přidat i na prach nadrcené Savoiardi a vymíchat si těstíčko, které bude jemné, ale dostatečně pevné, aby drželo tvar.
Teď je čas začít tvarovat TARTUFINI! Pomocí lžičky nabírejte kousky těsta o cca 15 gr a tvarujte kuličky, které následně obalte také v kakau.
TARTUFINI nechte důkladně vychladit v lednici, popř. 10 minutek v mrazáku, pokud se už nemůžete dočkat 😊.
TIPY NA ZÁVĚR:
Pro veselejší talíř můžete kromě kakaa na obalení použít např. také skořici, nadrcené pistácie, kokos či lyofilizované maliny.
Mimo italských piškotů se do kuliček skvěle hodí i jakékoliv sušenky, těsto je možno ovonět vanilkou nebo skořicí.
Bambini/děti jistě potěší, když TARTUFINI napíchnete na špejle, díky nimž vám vzniknou rozkošná lízátka!
TARTUFINI je možno skladovat pár dní v lednici – pokud to ovšem zvládnete 😁! Doufám, že vám TIRAMISÚ v novém kabátku bude chutnat a těším se na vás při další italské chutné chvilce.
Vaše Míša z Italského Snu
💛🌞
Comentários