Vyhledat

TIRAMISÚ V NOVÉM KABÁTKU

Kdo by neznal a taky nemiloval Tiramisú? Italský moučník, který je proslavený po celém světě a populární nejen u milovníků italské kuchyně. A to jak díky jeho úžasné chuti, tak také poměrně jednoduché přípravě.


Na Tiramisú nepotřebujete rozžhavit troubu, ani stát u kuchyňské linky několik hodin. Původ tohoto DOLCE/dezertu je mírně nejistý, jak už to tak u italských pokrmů někdy bývá.

Jisté je, že vzniklo na severu Itálie – jestli to byl první region Veneto či Friuli Venezia Giulia ovšem už tak jisté není. Tiramisú světlo světa údajně spatřilo kolem roku 1950, takže jde o poměrně moderní dobrotu a patří mezi tzv. DOLCI AL CUCCHIAIO/dezerty na lžičku.


Věřím, že krémový dezert z mascarpone, vajíček, kávy a italských piškotů Savoiardi jste už minimálně jednou v životě ochutnali. Jak vidíte, ingrediencí je potřeba opravdu pomálu a tudíž není nutno jimi šidit. Co se týče italské kuchyně, jsem poměrně puritán, takže vám rozhodně neodsouhlasím verzi s pomazánkovým máslem a dětskými piškoty! NO, no, no, drazí amici!


Respektujme per favore italskou kuchyni, její tradice, lásku ke kvalitním ingrediencím a kouzelným chutím 😊.


Dnes bych s vámi ráda sdílela recept. Ale ne na to klasické TIRAMISÚ na lžičku. Ukážu vám, jak jej obléct do nového a stylového kabátku, a to v podobě TARTUFINI DI TIRAMISÚ – sladkých kuliček. Tyhle sladké jednotlamky oceníte nejen na Vánoce. A pokud CAFFÉ/kávu nahradíte např. uvařeným kakaem, budou moc chutnat i těm nejmenším 😊.

ALLORA INIZIAMO/takže pojďme na to!

RECEPT NA TARTUFINI DI TIRAMISÚ

INGREDIENTI na cca 30 kuliček o 15 gr:

Mascarpone 250 gr

Savoiardi 160 gr

Caffé (moka a temperatura ambiente)/silná káva z moka konvičky pokojové teploty 80 gr

Zucchero a velo/moučkový cukr 60 gr

Cacao amaro/hořké kakao q.b. – Quanto Basta – dle potřeby

PREPARAZIONE/postup:
  1. Jako první si uvařte silnou moka kávu a nechte vychladit na pokojovou teplotu.

  2. Mezitím si v mixéru najemno nadrťte italské piškoty Savoiardi.

  3. V další míse si připravte Mascarpone, které jemně smíchejte s vychlazenou kávou a moučkovým cukrem.

  4. Teď můžete přidat i na prach nadrcené Savoiardi a vymíchat si těstíčko, které bude jemné, ale dostatečně pevné, aby drželo tvar.

  5. Teď je čas začít tvarovat TARTUFINI! Pomocí lžičky nabírejte kousky těsta o cca 15 gr a tvarujte kuličky, které následně obalte také v kakau.

  6. TARTUFINI nechte důkladně vychladit v lednici, popř. 10 minutek v mrazáku, pokud se už nemůžete dočkat 😊.


TIPY NA ZÁVĚR:
  • Pro veselejší talíř můžete kromě kakaa na obalení použít např. také skořici, nadrcené pistácie, kokos či lyofilizované maliny.

  • Mimo italských piškotů se do kuliček skvěle hodí i jakékoliv sušenky, těsto je možno ovonět vanilkou nebo skořicí.

  • Bambini/děti jistě potěší, když TARTUFINI napíchnete na špejle, díky nimž vám vzniknou rozkošná lízátka!

TARTUFINI je možno skladovat pár dní v lednici – pokud to ovšem zvládnete 😁! Doufám, že vám TIRAMISÚ v novém kabátku bude chutnat a těším se na vás při další italské chutné chvilce.

Vaše Míša z Italského Snu

💛🌞

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše