top of page

Nadváhu nevycvičíš!

😉 Jako fyzioterapeut řeším i nadváhu. Nikdo ji totiž nechce! Můžeš cvičit všechny cviky světa, ale stejně dokud nezměníš svůj přísun kalorií, nic se nezmění. Ani když budeš držet tu „nejlepší“ dietu celebrit! Dieta totiž neexistuje, jen zdravý stravovací režim! Takový, který se dá dlouhodobě udržet i při tvojí práci a jakémkoliv zatížení. Třeba při mateřské.


👉 Abys fungovala, musíš jíst a pít! Proč je dieta spojená s hladověním škodlivá? Jakmile nedáš svému tělu dostatečnou výživu, tělo strádá. A aby nestrádalo i v budoucnu, protože neví, jak dlouho v dietě budeš, tak se automaticky přepne na režim „v těžkých časech ukládáme, co jde“. Tuk si necháme na ještě horší časy. Na svůj běžný režim tedy tělo použije ty nejdostupnější bílkoviny, které máš ve svých svalech.


👉 Co to znamená? Že hladověním váha jde sice rychle dolů, ale tuk přibývá! Svaly totiž nemají z čeho přibývat (cvičíš, ale nejíš, takže svaly ubývají o to rychleji) a tělo trpí.

Kromě toho si zahráváš se svými hormony. Nechci tě unavovat podrobnostmi, ale svoji štítnou žlázu, slinivku, žlučník i vaječníky tím pěkně naštveš! Oni taky musí z něčeho fungovat. Potřebují vitamíny, minerály, stopové prvky a ty rozhodně nedostaneš ve vodě s citrónem!

Co radím svým klientům s nadváhou?

🙂 Začít jíst pravidelně. Podle toho, jaká je jejich zátěž. Jinou porci potřebuje člověk u počítače a jinou potřebuje kuchař. Minimum je tři hlavní jídla denně a dvě až tři svačiny. Jíst bys měl nejdéle každé 3-4 hodiny. Pokud nejsi prokazatelně alergik, nevynechávej některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky, bílá mouka nebo živočišné tuky. Vše je o rozumné míře. Víš, že máslo je našemu tělu mnohem bližší než margaríny a ostatní ztužené tuky? Máslo obsahuje mimo jiné i vstřebatelný vitamín D. Při jeho nedostatku můžeš trpět na opary a časté nemoci.

Pokud z jídla odstraníš veškeré tuky, tělo nemůže vstřebat tyto vitamíny: A, D, E, K! Ty jsou rozpustné v tucích, a proto je nezapomeň přijímat. V pšenici a žitu je obrovský zdroj vitamínů skupiny B. Držet bezlepkovou dietu, pokud nejsi alergik, je holý nesmysl.


🙂 Zvýšit příjem zeleniny a ovoce – díky vitamínům a vláknině se ze střeva dostanou toxiny. Střevo nejlépe funguje při doplnění probiotických bakterií. Ideálně ty s mikrozapouzdřením a alespoň 12 kmeny. Zdravé střevo = zdravá mysl!


🙂 Dodržovat pitný režim. Na každých 10 kilogramů potřebujeme 300-400 ml tekutin na den. Počítá se i tekutina z ovoce, zeleniny, polévky a káva. Pokud ti dělá problém dostatečně pít, vybírej si ovoce a zeleninu, které obsahují více vody. Okurka, meloun, hroznové víno atd.


🙂 Jídlo si připravuj dopředu. Ideálně do krabiček, ať máš po čem sáhnout, když tě honí mlsná.

Někomu vadí konkrétní potraviny, jsou po nich unavení. Někdy pomůže, když omezíš pití kávy a hlavně alkoholu! Naslouchej svému tělu.


🙂 Zařaď každodenní pohyb. Chůze, Nordic Walking, plavání, rotoped – zkrátka cokoliv, co zvládneš dělat pravidelně. Jednou týdně zvyš aktivitu tak, aby ses zpotila. Trénuj i fyzičku a pozoruj, jak pomalu mizí únava, deprese i nadváha!


🙂 A nezapomeň, vydrž 21 dní! Tak dlouho tělu trvá, než přepne z úsporného režimu na normální!


Jsem tady, kdybys potřebovala pomoct. Se svými klienty jsem zvyklá komunikovat velmi často. Mít parťáka na hubnutí je totiž lepší, než být na to sám. Věřím, že to zvládneš!

Eva Prášková #tvujfyzioterapeut

Instagram: Eva


dieta detox zdraví hubnutí nadváha



88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page