top of page

3 ITALSKÉ GASTRO PŘEŠLAPY, KTERÉ BYSTE SI MĚLI ZAPSAT ZA UŠI

Aktualizováno: 19. 4. 2022

Po 9 letech života a práce v italské gastronomii už vím, jak to ti Talijáni opravdu dělají. Díky bydlení v Itálii jsem zjistila, že ne všechny ty rádoby italské pokrmy, které najdete v naší české a slovenské krajince, jsou opravdu udělány tak, jak by je udělal a požil Ital 😊.


Proto jsem se dnes rozhodla vám v krátkosti nastínit 3 největší chybky, kterých jsem si všimla a nechci, aby se opakovaly :D. ITALSKÝ SEN vznikl i proto. Chci se přičinit na tom, aby co nejvíce z vás italskou kulturu stravování opravdu pochopilo a šířilo pak její krásy i dál!


ALLORA INIZIAMO/takže začneme, co vy na to amici?


PASTA ITALSKÁ VS ČESKÉ TĚSTOVINY


Ach ta pasta, kdo by ji nemiloval? Italiani jsou v její přípravě opravdu borci a ví, jak na ni od A až do Z. Věděli jste ale, že pasta pokrmy se servírují z jedné pánve?! Omáčka se s těstovinou musí krásně propojit a proto neexistuje kopeček špaget, na to kydnout naběračku ragú a jsme PRONTI/připraveni.


No, no, no! Prosím vás, nikdo přece nechce jíst suché špagety s pár lžícemi omáčky. Hlavním znakem italských těstovinových pokrmů je CREMOSITÁ/krémovost a to už na talíři prostě nenapravíte.


Je taky úplná hloupost testovat uvařenost špaget jejich házením po zdi, proplachování pasty vodou (horor!) a přidávání oleje do vody na pastu. Těch ERRORI/chyb se najde pěkná hromádka a za mě je to tedy velká škoda.


Pokud ale zrovna vy pastu všech druhů, velikostí i tvarů milujete alá italiano a nechcete se už ochuzovat o chutné krémové těstoviny (bez smetany!!!!), měli byste se přihlásit do MINIKURZU ZDARMA, který je právě teď venku! V kurzu se budeme věnovat právě italské PASTA. Od základů až po to, jak si ji doma udělat eňo ňůňo jako od Itala! Těším se na vás uvnitř ♥.

UN CAPPUCCINO, PER FAVORE!


Taky zbožňujete shot kvalitního espressa s našlehaným mlékem? ,,Kapůčo“ je poměrně velkým tématem, co se týče jeho požívání. A to samozřejmě hlavně mezi Italy a STRANIERI/cizinci.


Takže: Ital si cappuccino vychutnává zásadně ráno ke snídani. Pak už je s ním konec. Po 11. hodině dopolední už jedou jen malá kafíčka!


Najdou se samože i takoví, kteří tohle nepsané pravidlo poruší a cappuccino si dají klidně i ve 4 odpoledne. Je to ale opravdu vzácnost. Italovi nepřijde zrovna potěšující myšlenka, dát si po


3chodovém menu v RISTORANTE/restauraci ,,mléčnou“ kávu. Bomba na zažívání. To vždycky jen koulí oči a nasupeně šlehají mléko :D.

PÁLENKA JAKO APERITIVO? MHMM..


Tuto letní sezónu jsem pracovala opět v kempu na toskánském pobřeží a několikrát se mi stala jedna věc. Spousta cizinců – zejména Němci, miluje jako aperitivo silnou italskou pálenku – GRAPPA.


Grappa je digestiv, amici!!!


To znamená, že se pije jako malé SHOTINO/panák k zakončení po obědě či večeři – jde o tečku na závěr, která slouží k vytrávení, že jo. Ano, Grappa je sice z hroznů, ale je lepší začít raději sklenkou PROSECCO nebo nějakým super koktejlem.


Posledně zmíněných tu navíc najdete tolik, tak proč je nevyzkoušet? APEROL SPRITZ, CAMPARI SPRITZ, AMERICANO, NEGRONI, HUGO atp. Pokud APEROL milujete, mohl by se vám o něm líbit i tento článek, v kterém se dozvíte, proč Italiani vlastně SPRITZ APEROL pijí, kde se vzal atp. 😁 ZDE


Samozřejmě, proti gustu žádný dišputát. Je to na vás. Ale můj obsah je věnovaný tomu, jak to dělají Italiani a proč. Nedělají to jen tak pro nic za nic a všechno má obvykle svůj pádný důvod 😊.


Některá italská pravidla jsou spíše nepsaná a klidně jsou tu od toho, aby se porušovala. Jak to chutná vám, tak si to připravte a vychutnejte.


Ale za mě není správné nazývat CARBONARU se smetanou a párkem italským pokrmem, stejně tak jako např. každá zmrzlina není GELATO ITALIANO. Chápete, kam tím mířím, no ni?


Každopádně mě těch věcí napadá ještě pěkná hromádka, takže pokud se vám tyhle ERRORI líbily a rádi byste si přečetli i o dalších, budu ráda za vaši zpětnou reakci. Můžete mi ji dát vědět přímo na Instagramu nebo na mail italskysen@michaelasticova.cz


Un bacione,


vaše Míša z Italského Snu

🌞

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page