top of page

Datová schránka jako nutnost

Jako občané ČR se bez datové schránky zatím obejdeme, ale jako podnikatelé už nikoliv.


Jakmile vám je přiděleno IČO, můžete jít na Czech Point a zřídit si datovou schránku pro podnikající fyzické osoby. Všechny obecné informace naleznete na portále www.datoveschranky.info .


Já vám v tomto článku chci říci pouze konkrétní informace, se kterými se setkávám ve své praxi.



Co je to datová schránka?

Webová aplikace, díky které můžete písemně komunikovat se všemi úřady, firmami a jinými podnikateli. S úřady si dopisujete dokonce zdarma a potvrzení o doručení slouží jako prokazatelný dokument. Jedna datová zpráva (nahrazuje DOPORUČENÝ dopis) mezi podnikateli stojí 18 Kč. Dokumenty, které posíláte, není třeba tisknout a ručně podepisovat.


Zřídit si datovou schránku můžete na pobočce České pošty nebo na pobočce Czech Point.

Jako podnikatelé si zřídíte datovou schránku vždy na své IČO. Jen takovou schránkou můžete komunikovat s úřady o svých podnikatelských povinnostech. Pokud již máte datovou schránku jako občan, musíte si zřídit druhou, bohužel.


Prostředí datové schránky je intuitivní, ale je potřeba nastavit pár užitečných funkcí. Doporučuji si nastavit notifikace o přijatých zprávách. Nemusíte si pak v datové schránce hlídat, zda vám někdo něco poslal. Také doporučuji dobít si nějaký základní kredit pro případ, že budete chtít rychle poslat nějakou placenou zprávu. Datový trezor na delší ukládání zpráv dle mého názoru není potřeba. Důležité zprávy, přílohy a doručenky si ukládejte do svého počítače.


Datová schránka chce změnit heslo každé 3 měsíce. I to můžete změnit na platnost hesla navždy. S přihlašovacími údaji zacházejte opatrně. Pokud by vaši datovou schránku někdo zneužil, bylo by to stejné, jako by vám někdo ukradl občanku a prokazovat se s ní.

U občanky je alespoň fotka, ale zde je komunikace zcela anonymní.


Účetní nikdy nedávejte vlastní přihlašovací údaje. Můžete zřídit pro účetní její přístupy, jako pověřené osobě. Každá zpráva je podepsána i jejím jménem. Pro odesílání přiznání a přehledů přístupy účetní nepotřebuje. Odeslat je zvládnete sami.


Datová schránka vám ušetří čas, peníze i starosti.


Ať se vám daří vaše podnikání 😊

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page