top of page

Hormonální rovnováha

HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHA jako jeden ze svatých grálů fyzického a mentálního zdraví..

.. neovladatelný chutě na sladký, PMS, o kterým ví všichni okolo, bolesti hlavy nejasného původu, probouzení nad ránem a koukání do stropu, váha, která stojí nehledě na kalorickém deficitu, rychle stárnoucí kůže, akné, i když vám už není zrovna 13, výkyvy nálad a energie, PCOS, inzulinová rezistence, metabolický syndrom, únavový syndrom ..



Určitě to všichni známe. Každý něco.. Ruku nahoru, kdo ano.. Já se tedy rozhodně hlásím..

Za vším z jmenovaného stojí určitý větší nebo menší HORMONÁLNÍ PEKLÍČKO..neboli NEROVNOVÁHA..


Správná funkce hormonálního systému je jakási tělu vlastní samoregulace, která přirozeně hlídá, aby naše hmotnost, zásoby tuku, energie, nálada, spánek, cyklus, vitalita atd. byly ve fyziologickém rozmezí, tedy pro nás ideální a zdravé..


Zkuste se schválně zamyslet - myslíte, že to příroda namyslela tak, že budeme trpět v takové míře na obezitu, migrény, PMS, impotenci, demenci.. že budou jedinci, u kterých se spustí program sebedestrukce? Během PŘIROZENÉHO stárnutí a nástupu involučních změn v určité míře řekněme ano, ale o těch tu teď není řeč..


Jsme primárně naprogramovaní k tomu, abychom BYLI ZDRAVÍ!!!

Takže co s tím, pokud to tak není? JAK ZÍSKAT HORMONY ZASE ZPĚT, ABY SLOUŽILY ONY NÁM?


Cesta ze začarovaného kruhu asi nebude úplně instantní, ale co je důležité - EXISTUJE!!!


Ideálním řešením je určitě PREVENCE, tedy předcházení těmto stavům. A pokud už jste v určité fázi za hranou, pak je tou „léčbou“ top strop změna životního stylu a to s DOSTATKEM ČASU pro adaptaci..


Signály v podobě stravy, pohybu, dostatečného odpočinku apod., se totiž překládají v těle do informací, které načítá každá jedna buňka a které ovlivňují její působení i na GENETICKÉ a zejména pak EPIGENETICKÉ úrovni..


Bude mi ctí Vás provést a ukázat cestu.. Ale pozor!!! Budu Vás moc ráda inspirovat, ale samotná "práce" a chtění něco změnit je už jen na Vás.. Nedám Vám totiž předpis na žádný lék, ale předpis na nalezení důvěry ve vlastní tělo.. Protože přesně to je ten NEJÚČINNĚJŠÍ LÉK..


HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHA

Znamená mimo jiné také stálou hladinu krevního cukru.. A nad ní drží svůj bič hormon zvaný INZULIN. Je to hormon ovlivňující každou buňku našeho těla. Hormon, který rozhoduje o využití energie, budování svalů i ukládání tuku.. Funguje jako jednosměrný turniket - energii uloží do zásob a nepustí. Jednoduše řečeno, když je v krvi vysoký inzulin, nelze pálit tuky. Pokud mechanismus inzulinu funguje správně, pomáhá nám udržet si váhu a je KLÍČEM k hormonální rovnováze. Udržování jeho nízké hladiny je i jedním z principů, kdy tělo snadněji sáhne do zásob tuku jako paliva. A také jedním z principů udržování vitality. A naopak nejčastějším důvodem, proč máme inzulinu hodně, jsou prázdné kalorie a hojnost ultrazpracovaných potravin ve stravě. Pokud inzulin opakovaně a dlouhodobě dráždíme, nemá tělo šanci sáhnout po tuku jako zdroji energie a druhak - a to je závažnější, buňky na něj přestanou reagovat. Stanou se rezistentní. Znáte to? Když opakovaně zažíváte situaci, na kterou ze začátku reagujete, postupem času, je vám to víc a víc putna. Opakovaný vtip holt není vtipem.. Buňkám už pak přestane připadat vtipný, jak na ně inzulin útočí a tak se do buněčné membrány zanoří tykadla, která buňkám umožňují na inzulin reagovat. A je to tady - inzulinová rezistence.. Epigenetické hodiny začínají tikat mnohem rychleji.. Je to jeden z nejpotentnějších mechanismů, který vede k rychlému stárnutí, k onemocnění srdce a cév, kognitivním poruchám, demenci, rakovině.. Důvodem, proč se moderní svět postupně víc zaměřuje na hormony než na kalorie, je to, že se tím řeší PŘÍČINA PROBLÉMU a lze tak fungovat INTUITIVNĚ!!! Což je velká paráda.. Na závěr pro Vás mám pár tipů, co dělat, abyste inzulin dostali zpátky na svou stranu..

1) vymezte si čas, kdy jíte a mezi jídly neuzobávejte, zvlášť ne rychlé a rafinované cukry (nebo ještě přesněji – potraviny s vysokým glykemickým indexem)


2) jezte pravidelně


3) omezte rafinované a zpracované potraviny.. vážně, jen to zkuste a raději si dopřejte porci, která vás skutečně zasytí a bude složená z co nejjednodušších potravin.. jako příklad uvedu dvě kaloricky zhruba stejná jídla – jedno latté z nejmenovaného nadnárodního řetězce s dýňovým sirupem versus 4 vajíčka na trošce ghí na míchačku.. asi víte, co vás lépe a dýl zasytí a nebudou vás tolik sužovat chutě na sladký


4) budujte svalovou hmotu – tady se vyplatí vyměnit rotoped za činky a kardio za nízkointenzivní svalový trénink.. a nebojte Schwarzeneger z vás nebude, to nám PŘIROZENĚ naše ženské hormony ani nedovolí


5) dobře spěte a dbejte na spánkovou hygienu .. spěte 7-9 hodin, poslední hodiny před spánkem a po probuzení se vyvarujte kofeinu a modrému světlu, však víte ..


6) dbejte na duševní hygienu – stres ovlivňuje krevní cukr a chutě na sladký hned z několika úrovní..


Jsou to možná na první pohled takový jednoduchý a obyčejný věci, ale tolik z nás je nedělá.


A v tom je ten vtip. Zkoušíme, co naše tělo vydrží, protože si tak nějak běžně neuvědomujeme, že i když vydrží hodně, má pořád svý limity. A řešit to většina z nás začne, až nám tělo hodí viditelnou zpátečku a zastaví nás. Ale zkuste tyhle návyky zařadit a uvidíte, že vám to vaše tělo tisíckrát vrátí zpět!

S láskou



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page