top of page

Poznáte rozdíl mezi ICE CREAM a GELATO?

Italské GELATO, kdo by ho nemiloval? Věděli jste ale, že je mezi tou italskou „zmrzkou“ pod pojmem GELATO a ICE CREAM je podstatný rozdíl? Pokud ne, nevěste hlavu. Nevěděl to dokonce ani můj Ital!

Právě proto jsem tu já, abych vám tento rozdíl pomohla pochopit. A vězte, že se vám to na vaší příští cestě Itálií bude hodit, protože i tady, v zemi, kde všechno tak nějak chutná lépe, najdete často pofiderní GELATO, které s tím pravým nemá moc co do činění!


Co je GELATO?


Okay, GELATO i ICE CREAM můžeme volně přeložit jako zmrzlinu. Pokud už jste ale ochutnali tu italskou, jistě mi dáte za pravdu, že to je obvykle trošku jiné nebe v puse! Pravé GELATO italiano je krémové, nadýchané a plné chutí a vůní.


Vyrábí se totiž z:

  • čerstvé smetany a mléka,

  • a ingrediencí vysoké kvality – čerstvé ovoce, kvalitní cioccolato, vaniglia atp.

GELATO je také méně zmražené nežli ICE CREAM, a to pro harmoničtější chuťový zážitek. Chutě se dostanou rychleji na povrch při nižších teplotách.


Jak se liší od ICE CREAM?

ICE CREAM bývá více zmražená, konzumuje se hodně doma a na dnešním trhu najdete supermarkety plné různých více či méně komerčních značek. Je taky taková víc ta kopečková 😊. Správné GELATO se prodává v GELATERII, která by navíc měla být ARTIGIANALE, což značí kvalitní a domácí výrobu z těch správných ingredienti. Servíruje se pomocí speciální špachtle, takže jde spíše o hroudy než kopečky 😊.


Oproti GELATO se ICE CREAM vyrábí z:

  • ze sušeného mléka a derivátů,

  • a s přídavkem cukrů a umělých kolorantů – někde se ta chuť a barva dohnat musí.

Nic proti ICE CREAM. Najdou se i skvělé značky, o tom žádná. Jen abyste ale věděli ten rozdíl. Problémem je, že v Itálii často také narazíte spíše na ICE CREAM než GELATO. Často problém tkví v použití nesprávných ingrediencí, což z dané GELATERIA nedělá tu autentickou, artigianale 😊.

A jak teda poznat kvalitní GELATO?

Pravá GELATERIA ARTIGIANALE by měla mít v dosahu lejstro o tom, jaké ingredienti opravdu používá. GELATO ve vitríně by nemělo být příliš barevné, až to do očí bije. Taková pistáciová příchuť by například měla být spíše hnědozelené barvy, ne ostře zelené.

GELATO by taky nemělo působit příliš zmraženým dojmem, ale ani se roztápět.

Nj, někdy je to věda. A to si k tomu přihoďte ještě SORBETTI, CREME, SEMIFREDDI – nabídka zmražených produktů tu opravdu je poměrně široká.


Pokud byste se i o dalších typech italského GELATO rádi dozvěděli více, neváhejte mi to dát vědět! Nebo si přečtěte můj starší článek věnovaný právě zmrzce italiano!


Un bacione,

vaše Míša z Italského Snu

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page