top of page

Pórkový flamiche

Francouzské koláče, tzv. quiche jsou už u nás docela známé. Flamiche se od quiche liší tím, že je i nahoře přikrytý listovým těstem. My mu doma říkáme koláč s komínkem, který se vytvoří při pečení uprostřed, aby jím vycházela pára.


CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 250 g listového těsta

  • 500g pórku

  • 250 g zakysané smetany

  • 3 žloutky + 1 žloutek na potření

  • 50 g másla

  • Muškátový oříšek, sůl, pepř


JAK NA TO
  • Pórky omyjte, odřízněte tmavě zelenou část a zbytek nakrájejte na kolečka.

  • Na pánvičce na másle osmahněte nakrájený pórek, osolte, opepřete a cca 5 min míchejte, dokud pórek nechytne trochu barvu.

  • Přidejte 5 cl (větší panák) vody, přikryjte a nechte na mírném ohni vařit cca 30 min, dokud není pórek měkký. Potom ho nechte trochu vychladnout.

  • Těsto rozdělte na dvě části v poměru 2:1 a větší část rozválejte do kruhového pekáčku tak, aby 1 cm přesahoval přes okraj. Pokud nemáte teflonovou formu, doporučuji pod těsto dát pečící papír nebo ji vymazat máslem, aby se těsto nepřichytilo. Druhou, menší část těsta, také vyválejte do kruhu.

  • Našlehejte 3 žloutky, přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

  • Smíchejte s pórky a přelijte směs na těsto. Potom jej přikryjte menším kruhem a po stranách spojte a zarolujte okraje směrem dovnitř. Vidličkou pak okraje jemně přitiskněte k sobě (pozor, ať těsto nepropíchnete).

  • Smíchejte zbylý žloutek se lžící vody a potřete tím vrchní část těsta a okraje.

  • Uprostřed těsta udělejte vařečkou díru. Kousek alobalu (nebo pečícího papíru) namotejte na vařečku a vložte do díry jako komínek.

  • Pečte při 180 stupních cca 40 minut.




S láskou

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page