top of page

Tvou hodnotu neurčuje Tvůj vzhled

Každý někdy řešil svůj vzhled. Téma, ve kterém člověk má nepřeberné množství další a dalších oblastí, se kterými není úplně spokojený. Domnívám se, že člověk řeší svůj vzhled od samotného narození, a téměř do své smrti. Jak tedy vnímáš svůj vzhled? Pozitivně či negativně? Dokážeš se o tom bavit, anebo to odmítáš, protože to pro Tebe není příjemná záležitost.



Perfektní vizáž nezaručuje 100% sebevědomí.


Jak vnímáš samu sebe? Jak hodnotíš své tělo? Jak se Ti líbí Tvoje ruce, nohy, vlasy nebo pleť? Dokážeš samu sebe pochválit či odměnit? Pečuješ o sebe s láskou a něhou? Dopřáváš si relax, nebo se odbydeš se slovy, že není o co stát? Jak o sobě mluvíš před ostatními lidmi? Jak často druhé hodnotíš a kritizuješ? Jak se u toho cítíš?


Buď k sobě upřímná.
Jak sis odpověděla na shora uvedené otázky?


Dlouhé roky se můžeme domnívat, že naše hodnota = naše tělo, náš vzhled. Rodina a naše okolí nám neustále něco vtloukává do hlavy, a to bohužel již od našeho dětství. Ostatní lidé nebo dokonce i nejbližší členové rodiny říkají, jak nejsme dost dobré, dost hezké a někdy dost nešikovně nás hodnotí, což může být třeba myšleno „ve hře“ či „ze srandy“, ale náš mozek, a posléze naše srdce si to uloží dostatečně hluboko. A my to poté považujeme, že je to naše součást, bez které není možná naše existence.

Ale co o Tobě vypovídá Tvoje tělo? Jak moc si mu v předchozích letech ubližovala, „trápila“, zanedbávala či ponižovala. Nemusíme k tomu leckdy mít ani druhého člověka. Pokud hodnotíme druhého, nemůžeme vědět, čím si prošel nebo právě prochází. Nemáme právo hodnotit druhého člověka.

Tvá současná podoba odráží jenom Tvůj přístup k Tobě samotné. S druhým člověkem to nemá nic společného. A tak jak si k sobě přistupovala roky, není v žádném případě možné, aby se tělo proměnilo během pár týdnů či dokonce dnů. Co bych řekla, že je důležité. Přijetí vlastního těla. Učit se ho mít ráda a vědomě činit kroky, aby ses cítila ve svém těle lépe.




Nikde není psáno, že taková podoba, jakou má Tvoje tělo teď, je podoba trvalá a neměnná. Tvá vnitřní hodnota má daleko větší cenu než tělo, které může tu hodnotu změnit. Tvá sebehodnota je opravdovým důkazem Tvých předchozích zkušeností a odžitých příběhů. Jedině tak si uvědomíš Tvou sílu a Tvou opravdovou, autentickou a hlubokou hodnotu.



Závěrem…

Dovolit si být taková, jaká jsi. Pracuj vědomě na svém těle. Chtěj být zdravá. Chtěj být lepší verzí sama sebe. A nestav si svou hodnotu na tom, jak teď zrovna vypadáš. Dodávej si sílu, a změň to.


Bylo mi ctí a budu se těšit příště.


S láskou,


33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page