top of page

Víc než jen masáž

Chodíte na masáž? Jak často chodíte? Občas nebo Vaše návštěvy jsou pravidelné? Považujete masáž za způsob relaxace, anebo maséra vyhledáváte jen v případě, kdy se u vás objeví zdravotní problém? Jak celkově vnímáte masáž? Podle čeho hodnotíte maséra či provedenou masáž? Máte svého osvědčeného nebo stále hledáte toho vhodného?

Takovéto a další otázky si klade každý z nás. V současné době jsou masáže stále propagovanou a vyhledávanou službou. I když covid doba udělala své, ale o tom dneska psát nechci. Smysl těchto řádku je zcela jiný.



Masáž je nejideálnější příležitostí k relaxaci.

Masáž jako prevence může blahodárně ovlivnit Vaše zdraví.

Masér by neměl překračovat své kompetence co se týká odbornosti a Vaší intimity.


Jsem Martina, a masérem jsem téměř 7 let. A musím uznat, že za tu dobu jsem nenašla či nenarazila na maséra/masérku, o které bych řekla: „jsem s masáží spokojená, ví, co dělá, cítím, že mě chce opravdu pomoci.“ Říkáte si, že je to smutné. Bohužel. Musím uznat, že laik, který se v této oblasti nevyzná, považuje masáž za prostor klidu, někdy za místo, kde si může dobře pokecat, a už vůbec neřeší to, že za masáž dá nemalé peníze, a odvedená masáž není adekvátní protihodnotou a neméně důležitým faktem je, že odchází s pocitem, že vás přejel parní válec a že vás vše bolí.



Napadá mě stále častěji otázka, jak někteří maséři či masérky si mohou dovolit vzít peníze za odfláknutou masáž? Jak někteří neřeší aktuální stav klienta a přesto masírují?


"Masáž je jako film. Skutečně odpočinková a zároveň je totálním únikem, ale s tím rozdílem, že hvězdou jste vy. A nic nezmeškáte, když usnete." –


Elizabeth Jane Howard



Co tím vším chci sdělit?

Mým záměrem, co by profesionálního maséra je ten, že chci šířit větší povědomost o masážích. Chci, aby široká veřejnost měla vědomí o informacích, které jsou sice volně dostupné téměř na každém druhém webu, ale aby se ze stran masérů na toto kladl větší důraz. A maséři sami dbali na zdravotní stav klientů. Každý masér by měl zjišťovat aktuální zdravotní stav, a s tím spojené možné kontraindikace, tj. stav, kdy masáž vhodná není a mohlo by tak dojít ke zhoršení Vašeho zdraví. Opakem jsou indikace, tedy, stav, kdy masáž je vhodná.

Zvláště v dnešní době, kdy největší kontraindikací bývá infekční a virové onemocnění, kdy si klient pomyslí, že klasická rýma či jenom to „necítím se dobře“ je v pořádku, a domnívá se, že masáž pomůže; to většinou vede ke zhoršení stavu, případně k propuknutí nemoci.


Doporučení pro Vás?

Z praxe jsem zjistila, že mnoho lidí neřeší čas PŘED a PO masáži. A i takovéto přehlížení může vést k Vašemu ublížení či daná masáž se stává pouze něčím, za co zbytečně vyhodíte peníze.

Pokud máte masáž naplánovanou, je dobré zhruba 2 hodiny PŘED -vyhýbat se náročné fyzické aktivitě, nepít alkohol a nedoporučuje se jíst těžká jídla. PO masáži myslete zejména na to, že je důležité držet tělo v teple, odpočívat, nejlépe nepracovat, necvičit a dodržovat pitný režim.


Závěrem…


V případě, že chodíte jednorázově na masáž, že využijete dárkového poukazu anebo nárazově cítíte potřebu takového odpočinku, zřejmě není nutné striktně dodržovat výše uvedené. Ale na druhou stranu, myslete více na své tělo. Máte jenom jedno, máte ho napořád. Buďte za něho vděční a s láskou se o něj starejte. A pokud chodíte pravidelně na masáže, a Váš masér/masérka není z těch, co na toto dbají, sami se zamyslete, co pro sebe děláte a zda si tohle zasloužíte. Nesouhlasím s tím, aby masáž proběhla za každých okolností a klient byl masírován za každého zdravotního stavu, jenom proto, že je objednán.



Bylo mi zase ctí a budu se těšit příště.


S láskou,


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page