top of page

Zahájení podnikání je komár a ne velbloud

Nejtěžší je se pro podnikání rozhodnout. Pak už vše zařídíte za jedninný den.



Na živnostenský úřad doporučuji zajít osobně. Úřednice vám pomohou s vyplněním Jednotného registračního formuláře (JRF). Živnost si vyberete ze seznamu 80. volných živností. Je důležité vybrat všechny činnosti, za které budete inkasovat peníze.


Jako příklad uvedu úklid.

Číslo živnosti 58. Realitní činnost, správa a údržba nemovistostí a čístlo 79. Poskytování služeb pro rodinu a domácnost. Živnost 58 je poskytování úklidu firmám, ale také úklid společných prostor v obytných domech, ale ne pro domácnosti. K tomu slouží živnost č. 79. Úřednice vám pomůže zatrhnout všechny živnosti, které budete potřebovat.


Prostřednictvím JRF zřídíte živnostenské podnikání, ohlásíte zahájení podnikání České správě sociálního pojištění (ČSSZ), zdravotní pojišťovně i finančnímu úřadu. Možná jsem k našim úřadům málo důvěřivá, ale doporučuji vám po 15 dnech od zahájení podnikání zavolat na ČSSZ, zdravotní pojišťovnu a finanční úřad. Ověřit si, že ohlášení zahájení podnikání proběhlo v pořádku.


Další vaše cesta povede na Czech point a zřídíte si datovou schránku pro podnikající fyzické osoby. K tomu je potřeba znát vaše nové Identifikační číslo (IČO). Jen touto datovou schránkou můžete komunikovat s úřady ve svých podnikatelských záležitostech.


Po té doporučuji zajít do banky a zřídit si podnikatelský účet. Zákonná povinnost to není, ale vyhnete se tak zbytečnému vysvětlování při případné finanční kontrole, který příjem byl z podnikání a který ne.


Jestli se ptáte, zda ještě někdy budete muset obíhat úřady, tak odpověď je “ Už nikdy!!” Další komunikace bude probíhat on-line díky datové schránce, a ještě k tomu zdarma.


Očekávejte zprávu od ČSSZ, která vám přidělí variabilní symbol pro platby záloh na sociální pojištění. A také Rozhodnutí finančního úřadu, kterým vám přidělí Daňové identifikační číslo (DIČ).


DIČ obsahuje CZ a celé vaše rodné číslo. Je to dost citlivý údaj, který dáváte k dispozici svým dodavatelům, aby tento údaj uváděly na fakturách a dokladech, které vám vystavují. Pokud by vám to opravdu vadilo, je od roku 2021 možné požádat finanční úřad o vygenerování nového DIČ, kde bude složeno z náhodných čísel. Registrací u finančího úřadu a přidělením DIČ, se nestáváte plátcem daně z přidané hodnoty (DPH).


Poslední bod, který doporučuji řešit je fakturační program. Nejlépe webová aplikace, která vám pomůže vystavovat faktury a posílat je zákazníkům na e-mail. Všichni se snažíme šetřit životní prostředí a tisk už není třeba. Mohu doporučit fakturaonline.cz pro to nejjednodušší fakturování. Pro podrobnější přehled napíšu samostatný článek.


Přeji, ať se vám daří vše rychle a bez starostí zařídit. Už nikdy z komára velblouda!


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page