top of page

Ženy a hormony

Žena může dělat cokoliv, jen u toho nesmí zapomenout, že je ŽENA. A pak teda ještě BOSSICE 😊💃🏼


ŽENA, to je taková speciální disciplína.. stále se měnící disciplína a přitom pořád ta stejná disciplína.. někdy přílivová vlna, se silou tsunami a někdy hluboký odliv, klid a ticho.. a někdy něco mezi..


To, co nás definuje, jsou ženské hormony

Estrogen. Progesteron. Luteinizační hormon. Folikuly stimulační hormon. Známe se? Tak dobrý den..

A pak je to taky jejich měnící se hladina.. vzestupy a pády, někdy rychle, někdy pozvolna Horská dráha. Během života. Během měsíce. A někdy během pár vteřin..Známe to všechny, že ano? Muži a jejich přímočarý, emočně stálý testosteron tohle nedává..


A pak je tu taky jejich napojení na další hormony.

Inzulin. Kortizol. Leptin..

A jejich spojka s metabolismem, rychlostí metabolického obratu, pálením tuků, využitím energie.. No nazdar..


Vše souvisí se vším. To je fyziologie. A fyziologie ženy je takový upgrade..

A trochu jinak to spolu souvisí v 25ti a trochu jinak ve 40ti a ještě trochu jinak bude v 80ti letech..


Nějakou dobu jsem hledala, proč mi už nefungují věci, co fungovaly dřív.

Proč se ve svém těle cítím jinak.

Něco se změnilo.. Myslím, že jsem ale pár principů, jak se přestat pasovat do nenapasovatelnýho a jak se dostat na vlnu i ve 40ti a být spokojená ve svým vlastním těle, pochopila.. a víte, jakej je rozdíl mezi tím jet na vlně a skákat do ní po hlavě, že?

A která ženská tvrdí, že i ve 40ti, v 50ti a dál nechce být fit a spokokojená SAMA SE SEBOU!!!, tak ať raději dál vůbec nečte.. Nejsem žádnej guru a rozhodně tu nechci mudrovat..

Ale něco vím, něco jsem se naučila, něco sama zažila a pokud by to mohlo někomu pomoct, budu šťastná. Asi to nesedne všem, proboha, jen to ne.. protože kdyby sedlo, dělám něco špatně.. Ale kdyby jen pár ženám, tak haleluuuuuja..


Perimenopauza je období, které předchází všem tolik známé a diskutované menopauze. Může to být období dlouhé 2-12 roků před menopauzou a je to čas, který je hormonálně nestabilní.

Není to tak, že těsně před menopauzou vám hormony klesnou.

Je to tak, že třeba deset let před ní lítají jak na horský dráze a jsou trochu šílený, než opravdu klesnou a nastane menopauza..

A moc se o tom nemluví.


Perimenopauza může být pro mnoho žen nepříjemným obdobím, kdy svoje tělo nepoznávají a to, co jim fungovalo dřív, už nemusí.

Mohou ji doprovázet symptomy jako nárůst tělesné hmotnost, poruchy spánku, nepravidelná menstruace, změny teploty těla, migrény apod.

Symptomy, které vás rozhodně znepokojí..

Ale nemusí to tak být..


Každá jedna z nás si PERIMENOPAUZOU a MENOPAUZOU určitě jednou projde a je jen na nás samotných, jestli to bude v rovnováze, s úsměvem a grácií nebo ne :-) Ze srdce ráda vás budu inspirovat a provázet…


S láskou


23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Retinol

bottom of page